Angoragetter

och Mohair

Handla Direkt

exklusiv naturfiber

Mohair

Mohair är en exklusiv naturfiber – som cashmere, alpaca eller silke. Den finaste mohairen från getkillingarna (kid-mohair) kan vävas till ett tyg som ger en lyster och känsla som silke.

Vi handspinner också mohairgarn och finullsgarn på spinnrock. Vantar, mössor, halsdukar, raggsockor och tröjor stickar vi för hand eller på handstickningsmaskin. Våra tunna mohairstrumpor stickar och handfärgar vi i vårt eget stickeri på gården.

Redan 1742 hade Jonas Alströmer lyckats införa angoragetter till Sverige. Avsikten var att få igång en produktion av finfibrig ull i Sverige. Men djuren dog ut och det dröjde ända till 1980-talet innan angorageten åter infördes till Sverige.

Slitstarkt

Mohair har samma fina värmande och fuktabsorberande egenskaper som fårull. Men den har avsevärt bättre slitstyrka – faktiskt i klass med nylon! Mohairplagg är lättskötta – de går att tvätta i maskin 40 grader utan att de krymper eller filtar sig. Ett plagg av Mohair behåller sitt ursprungliga utseende mycket längre än plagg av annan ull.